Nieuws

Belastingplan 2025: wijzigingen voor werkgevers

Het Belastingplan 2025 heeft geen grote wijzigingen in petto voor werkgevers. Toch zijn er wel enkele wijzigingen die van belang zijn. Zo wordt de versobering van de 30%-regeling grotendeels teruggedraaid, is er een aanpassing in de eindheffing van bestelauto’s en wordt het handhavingsmoratorium opgeheven.

Versobering 30%-regeling afgezwakt

De 30%-regeling is een fiscale faciliteit voor kennismigranten die naar Nederland komen vanwege hun specifieke kennis. Voor hen geldt onder voorwaarden gedurende vijf jaar dat 30% van het inkomen belastingvrij is. Ook gold dat zij in box 2 en box 3 van de inkomstenbelasting belasting betaalden alsof ze in het buitenland woonden.

In het Belastingplan 2024 was geregeld dat de regeling versobert. De vrijstelling zou gedurende de looptijd van vijf jaar steeds minder worden: 30% – 20% – 10%. Ook werd de bijzondere regeling voor box 2 en box 3 geschrapt.

Het kabinet-Schoof draait de 30-20-10-regeling grotendeels terug nog voordat deze in werking is getreden. Vanaf 2025 geldt dus weer ‘gewoon’ de 30%-regeling, die vanaf 2027 wijzigt naar een 27%-regeling. Wel wordt de salarisnorm voor deze regeling iets opgehoogd vanaf 2027.

Eindheffing privégebruik bestelauto bij doorlopend afwisselend gebruik

Werkgevers moeten in beginsel een bijtelling wegens privégebruik toepassen als een (bestel)auto aan een werknemer ter beschikking staat. Bij bestelauto die doorlopend afwisselend door meerdere personeelsleden wordt gebruikt, is het privégebruik moeilijk te individualiseren. In zo’n situatie kan de werkgever volstaan met een jaarlijkse eindheffing van € 300 per bestelauto. Dit bedrag is sinds de introductie in 2006 nog nooit geïndexeerd. Dat gebeurt nu alsnog met terugwerkende kracht. Vanaf 2025 bedraagt de eindheffing daardoor € 439 per bestelauto.

Opheffing handhavingsmoratorium

Het werken als, of met, een zzp’er wordt sinds 2016 beheerst door de Wet Deregulering beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). De controle op naleving van de regels is de afgelopen jaren opgeschort, het zogenaamde handhavingsmoratorium. Dat betekent dat de Belastingdienst niet actief op zoek mocht naar situaties van onjuiste toepassing. En als men toch op een dergelijke situatie stuitte, mocht de fiscus geen correctie aanbrengen, maar alleen een aanwijzing voor de toekomst geven.

Alhoewel dit geen onderdeel uitmaakt van het Belastingplan 2025 wordt het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 opgeheven. Dat betekent dat de Belastingdienst weer actief mag controleren en direct mag corrigeren. Correcties mogen niet verder teruggaan dan 1 januari 2025. Het is dus zaak om na te gaan of een zzp’er echt als zelfstandige werkt en niet als verkapte werknemer.

VBAR

De regelgeving op het gebied van de beoordeling van arbeidsrelaties is al jaren diffuus. Er zijn nu vergevorderde plannen om die regelgeving te moderniseren en in lijn te brengen met de manier waarop de hoogste rechters daarnaar kijken. Deze nieuwe De Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties (VBAR) zit eraan te komen en 1 januari 2026 is de streefdatum voor inwerkingtreding.

Bekijk het webinar van Sigma Personeelsdiensten over dit onderwerp.

In onze kennisbank over het Belastingplan 2025 leest u over de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen. We werken deze pagina bij met de laatste ontwikkelingen en belangrijke informatie. Vraagt u zich af wat het Belastingplan 2025 voor u betekent? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan graag voor u klaar met ondersteuning en persoonlijk advies.

Linda Schuurmans

076 - 303 46 88